Szabadság a sportban, fordulat az életmódban
Sportolj velünk és érezd jól magad!
MENÜ

A program tartalma:

 

A sportdélutánok alkalmával bemutatjuk a lengőteke, a petanque,a darts, a bowls, az íjászat, a skike, a tájfutás és a trail-o sportágakat.

 

A Lengőteke nem különálló sportág, de kiváló játéklehetőség. A felfüggesztett golyóval kilenc bábut kell leütni, de csak a visszatérő golyó által eldőlt bábuk a szabályosak.

A Petanque francia eredetű golyójáték. Neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az „Öcsi” golyóhoz.

A Darts angol eredetű játék és sportág, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira.

bowlsA Bowls, más néven gyepteke, Angliából származik. A játék lényege, hasonlóan a többi golyós sporthoz, a pályán lévő kisgolyó (jack) közelítése a játékosok nagyobb, íves vonalú mozgást leíró golyóival.

Az Íjászat a nyílvesszők íjjal való kilövését jelenti. Régen vadászat és hadviselés céljából használt ák, napjainkban sportként él tovább.

skikeA Skike a sífutásra felkészítő sportszer, magyar elnevezése síroller. Nem alk almas versenyzésre, gondolhatnánk, de már 2007-ben rendeztek SKIKEatlon versenyt. Az új roller nagy előnye, hogy nincs rajta síkötés, ezért nem kell hozzá sícipő. A felfújható nagy kerekek izületkímélőek.

A Tájfutás a tájékozódási sportok egyike. Egy olyan, atlétikai jellegű futó sport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével, előírt sorrendben kell a térképen jelölt ellenőrző pontokkal kijelölt pályán a legrövidebb idő alatt végigfutni. A versenyző az ellenőrző pontok között maga választja meg az útvonalát.

A Trail-O versenyszám, a tájékozódási sportok mozgássérültek számára kialakított változata. Etrail-ozt a versenyszámot mozgássérült sportolók számára rendezik, de a versenyek általában nyitottak mindenki számára. A szakág nevét már többen megpróbálták átültetni a magyar nyelvre, de eddig igazán jó kifejezést nem sikerült találni rá.

 

A sportágakra jellemző mozgástechnikát, versenyszabályokat megtanítjuk, gyakorlási lehetőséget biztosítunk, majd mindenki egy-egy versenyben mérheti össze szerzett tudását. Eleinte a kollégium sportudvarát vesszük igénybe, majd a skike gyakorlására kisebb túrákat szervezünk a Rákos-patak partjára.

A fent említett életmódsportok versenyei, melyek még annyira nem közismertek, kiválóan alkalmasak az egészséges emberek és mozgássérültek megkülönböztetés nélküli közös megmérettetésére. Fontosnak érezzük e lehetőségek bemutatását, népszerűsítését. A kellő gyakorlati tudás megszerzésének függvényében külön-külön versenyt rendezünk mindegyik sportágban, majd a projekt vége közeledtével komplex, összetett versenyeken vehetnek részt az érdeklődők.

Ezek a versenyek a Városligetben és a Budai-hegységben, kirándulással összekötve lesznek megtartva, melynek szórakoztató mozgásélményét biztosítja, hogy tájfutó térkép alapján kell megtalálni a megfelelő sportági állomásokat, ahol egyszerűsített szabályok (sportági adaptáció) alapján kell a feladatokat végrehajtani, s mindezt természetesen skike görtalpakon. Az időt speciális számítógépes program segítségével, egy ún. SPORTident rendszer fogja mérni. A programok lebonyolításában a Magyar Tájfutó Szövetség és a Zöldpont Szerkesztőség fog segíteni, akik nagy tapasztalatra tettek szert a szabadidősportok területén televíziós műsoruknak köszönhetően, s jelenleg a munkahelyi egészségmegőrzés területén folytatnak elismert úttörő munkát.

Programjaink kulturális vonzata, hogy a tájfutási pontokat neves helyszínekhez kötjük, mint például a Széchenyi-fürdő, Szépművészeti Múzeum, Vajdahunyad vára. A MisztiKultúra, egy kifejezetten erre a célra kitalált, szórakoztató, gondolkodtató, KINCSKERESŐ játék Budapesten.

 

A fent említett sportági versenyek 1-6. helyezettjei érem- és oklevéldíjazásban részesülnek. A két komplex verseny 1-6. helyezettjeinek érem- és oklevéldíjazásán kívül, az első helyezettek serleget is kapnak.

 

Szavazás

Van kedve rímbeszedett kincskereséshez Budapesten?
Nem
Igen
Asztali nézet